↵ Takaisin

Maija, 24 vuotta

Ensisynnyttäjä

Maija on ensisynnyttäjä, joka huomaa olevansa todennäiköisesti raskaana ja tekee itselleen kotitestin. Maija toteaa testistä olevansa mitä todennäköisimmin raskaana. Hän hakee kotikuntansa verkkosivuilta neuvolan tietoja ja löytää sieltä ohjeet, kuinka hoitaa asiansa sähköisesti. Maija valitsee sähköisen palvelukanavan ja klikkaa linkkiä, joka ohjaa hänet Ajanvaraus –ja palveluohjainratkaisun julkiselle sivulle. Ratkaisun avulla hän pystyy hoitamaan ennakkovarauksen neuvolaan ja varaamaan laboratoriokäynnit, alkuraskauden ultraäänitutkimuksen raskausviikoille 11+6 – 13+6 ja rakenneultraäänitutkimuksen 2. raskausviikoille 20+0 – 21+6. Samoin hän varaa ajan avoimeen synnytysvalmennusryhmään. Maija pystyy näin hoitamaan sähköisesti suuren osan eri käynteihin liittyvistä toimista sekä näkemään asiontihistoriansa. Ammattilaiset puolestaan näkevät alueellisesti koko palvelupolun ja siihen liittyvät toiminteet ja varaukset sekä niiden tilan.

1. Havainto

Maija huomaa raskauden kotitestin perusteella olevansa raskaana. Hän ottaa yhteyttä paikalliseen neuvolaan Palveluohjaimen julkisen palveluhakemiston tietojen perusteella. Esimerkiksi Maija voi tehdä ennakkovarauksen Neuvolaan mikäli se se on alueellisesti asetettu mahdolliseksi.

2. Neuvolakäynti

Neuvolakäynnin yhteydessä hoitaja asettaa Maijan Raskaudenajan palvelupolulle ja Maija saa itselleen herätteenä tekstiviestin palvelusta. Maija saa sähköisesti täytettäväkseen esitietolomakkeen ja tämän jälkeen automaattisen ohjauksen ajanvaraukseen.

3. Oikeus ajanvaraukseen

Raskauden hoitopolku sisältää useita hoitotapahtumia, joihin liittyy ajanvarausoikeus. Alkuajan hoitotapahtumiin sisältyy lääkärintarkastus. Ajanvarausoikeudet avautuvat palveluohjaimeen asetettujen sääntöjen mukaan.

4. Tieto ajanvarausoikeudesta

Maija saa tietoa ajanvarausoikeuksista ja ehdotetuista ajoista valitsemansa kanavan kautta. Maija on valinnut tekstiviestit ja saa ilmoitukset puhelimeensa.

5. Ultraäänitutkimus

Maija käy ultraäänitutkimuksessa. Palveluohjaimessa prosessi etenee seuraaviin vaiheisiin. Hoitohenkilökunta näkee alueellisesti asetettujen sääntöjen perustella koko prosessin etenemisen ja myös Maijan tekemät valinnat reaaliajanssa samoin kuin Maija itse.